Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

Стіллер теж підвівся. Він розумів, що розмову закінчено, але й не сумнівався, що Вільяма Вістінґа зміст цієї розмови дуже зацікавить.

— Успіху на виборах! — побажав він, рушаючи до дверей.

38

О сьомій вечора в будинку вже нікого не було. Вістінґ активував сигналізацію, замкнув підвал і піднявся на кухню. У холодильнику ще завалялися кілька сосисок. Три з них він поклав у каструльку з водою і ввімкнув конфорку на повну потужність.

У кишені задзвонив телефон. Телефонувала Ліне. Він підійшов до вікна й перш ніж відповісти глянув на її будинок.

— Бачив нинішній «Даґбладет»?

Вістінґ пошукав очима планшет.

— Ще ні.

— Пишуть про книжку, над якою працював Клаусен.

Планшет лежав на столі у вітальні. Він сів до столу, знайшов статтю.

«Недописаний рукопис безслідно зник» — таким був заголовок.

Вістінґ читав, Ліне тим часом коротко переказувала зміст.

Колишній міністр фінансів Трюгве Юнсрюд підтвердив, що Бернгард Клаусен перед смертю працював над книгою спогадів про свою діяльність у Робітничій партії. Про неї вони, до речі, говорили, коли Юнсрюд провідував його на дачі три тижні тому. Клаусен не хотів нічого розповідати про зміст, але з того, що відомо редакції, книжка мала бути дуже контроверсійна. У статті навели кілька цитат Бернгарда Клаусена, де він опротестовував партійну програму, висловлював доволі ліберальні політичні погляди й ратував за розширення економічних і персональних свобод.

— Поліцію звинувачують, ніби вона на побігеньках у керівництва партії. Мовляв, ви, за дорученням партії, допомогли викрасти рукопис. Принаймні так можна відчитати між рядками, — додала Ліне.

Вістінґ знайшов абзаци, про які вона говорила. Поліційний прокурор Крістіне Тііс підтвердила, що після смерті Клаусена поліція винесла з дачі чимало картонних коробок з його особистими речами, але не підтвердила й не спростувала факту, чи був рукопис серед вилучених матеріалів або в пам’яті комп’ютера. Цілком імовірно, що рукопис згорів під час пожежі, підсумувала газета.

— Крум! — вигукнув Вістінґ. — Партійний секретар. Він був на дачі в неділю, перевіряв, чи зачинені вікна й двері, як він сказав. Тоді ж знайшов гроші. Без сумніву, Крум приходив туди по рукопис.

— То він його поцупив?

— У кожному разі, спішив випередити інших і не допустити до зайвого розголосу.

— Що тепер робитимеш?

Вістінґ розтулив рота, щоб відповісти, але дивний звук з кухні відволік його увагу.