Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

– Дозвольте, – Вадим узяв у неї запальничку, викресав вогонь, допоміг підкурити. – Нема чого пояснювати поки. Ви знаєте рівно стільки, скільки я. Наша парочка знайшла зручну місцину в затишному садку на пагорбі. Красти тут нічого, тож дачник запросто пустив обох на свою територію. Ходімо. – Вони рушили далі, Чотар продовжив: – Ми з вами щойно виявили місце, де обох бачили востаннє. Є щонайменше двоє свідків, котрі не заперечують цього. Отже, я схильний вважати це місце, – обвів рукою довкола себе, – таким, звідки вони зникли.

– Де зникли, – уточнила Ольга, випускаючи дим убік.

– Ні, – м’яко виправив Вадим, зручніше перехопивши ковіньку. – «Де зникли» означає: десь тут Євген із Яною розчинилися в повітрі. Буквально. Потім мертвий хлопець опинився на початку так званої проклятої дороги, а дівчина досі розчинена.

– Не меліть дурниць.

– Згоден, глупство. Та й ви згодні. Тож пропоную мій варіант. Ми з вами знаходимося там, де Женю з Яною бачили востаннє. Була якась причина, чому вони зникли саме після того, як переночували на хуторі Макара Гнатюка. Двоє людей бачили, коли наша парочка прийшла сюди. І ніхто не бачив, коли вони згорнули намет. Розгадка може бути десь поруч.

Тим часом перевалило за полудень. Спеки в околицях Піщаного справді не відчувалося. Натомість парило, мовби у великому чавунному баняку заварили оберемок трав. І тепер настій упрівав, то була цілюща міцна суміш м’яти, ромашки, деревію, барвінку, чебрецю – і ще наче кинули в казан дрібку моху й чорничного листу на додачу. У голові запаморочилося, тож Ольга викинула цигарку, не докуривши.

Прогнала набридливого ґедзя.

Дочекалася, поки на щоку сяде комар – вбила влучно, уже навчилася.

Вони наблизилися до доту.

Озирнувшись і переконавшись, що місцевих не видно, Чотар жестом зупинив Ольгу. Сам неквапом почав обходити споруду по периметру. Зблизька столітня будова нагадувала гігантську черепаху, котра залізла в панцир і спить або медитує на сонці посеред галявини. На обох боках стояв номер 57. Вадим не заморочив себе питанням, до чого він. Навряд чи нумерація має значення для їхньої справи.

Постукав ковінькою об бетонні стіни.

Нарешті зупинився біля дверей.

Спершу нахилився, примружившись.

Потім присів, покректавши й зручніше примостивши скалічену ногу.

– Що? – напружилась Ольга.

– Можете трохи помовчати? – тепер Чотар погано приховував роздратування.

– А ви…

– Цитьте! – не стримався Вадим, і тон дав Ользі зрозуміти: справді зараз краще помовчати й не говорити під руку.

Чотар торкнувся рукою трави. Затим підсунувся впритул до важких, оббитих залізом, яке вже вкрив тонкий шар іржі, дверей, поторсав висячий замок. Подався назад, розгледів іще щось на землі. Підняв двома пальцями, затиснув у вільний від ковіньки кулак, випростався. Ользі раптом захотілося допомогти йому підвестися, та стрималася від, як їй здавалося, необачних рухів.

Вадим переклав на ковіньку вагу свого тіла. Зараз мав як ніколи переможний і впевнений вигляд.