Код Катаріни

22
18
20
22
24
26
28
30

— Хочеш почути нашу музичну заставку?

Не чекаючи на відповідь, Даніель підняв кришку ноутбука й увімкнув музичний файл.

— Треба прослухати кілька разів, — наполягав він, не дочекавшись реакції Ліне. — Тут чується драйв, без надмірності, саме такий, щоб додати гарячі.

Ліне, слухаючи музику, втупилася в карту на стіні. Фото коричневого будинку, де востаннє бачили Надію Кроґ, було прикріплене шпилькою посередині.

— Ти там був? — поцікавилася Ліне.

— Планував поїхати разом з тобою на початку тижня, — Даніель стишив звук. — Щоб дати тобі кілька днів на ознайомлення, а тоді вже братися до справи на повну силу.

Ліне відхилилася на спинку стільця. їй належалося шістнадцять місяців відпустки з догляду за дитиною, залишалося ще вісім. Вона виховувала Амалію сама, мала намір оселитися з нею у Ставерні. Час відпустки хотіла використати на те, щоб започаткувати щось нове, заробляти гроші як незалежний журналіст — далеко від столиці. Роль журналістки-спрінтера в погоні за гарячими новинами вже себе вичерпала, а тут було щось зовсім інакше. Щось таке, що її дуже зацікавило.

23

Стіллер увійшов до свого помешкання на останньому поверсі висотки на Ґрюннерльокка.

Game on! — подумав він, а тоді ще й вголос повторив:

— Game on!

Черевики голосно цокали по недавно покладеній керамічній плитці на підлозі в коридорі. Він струсив їх з ніг, куртку пожбурив на одноногий вішак, задоволено всміхнувся своєму відображенню у дзеркалі.

Розслідування часто порівнюють з грою в пазли — головоломкою. Тут гра не така. Хіба назва пасує, бо таки голову поламати треба. Він любив ігри, які ставили виклики перед гравцем. Поки що йому вдалося зманеврувати розслідування в тому керунку, у якому хотів.

Стіллер пішов на кухню, взяв із шафки склянку й наповнив газованою водою з дозатора у дверях холодильника. Однією рукою тримав склянку, другою увімкнув музику. Ніжна мелодія накладалася на шерех дощу за вікном.

Цікаво, як зреагує старий слідчий з Ларвіка на те, що він залучив до роботи його доньку? Вона, напевно, поділиться з батьком новиною, що писатиме про «справу Кроґ», однак Вістінґ навряд чи признається, що його вмовили на таємну операцію. Для цього він надто високий профі.

Музика в динаміках стала глибшою і мелодійнішою. Вона супроводжувала його з кімнати в кімнату. Помешкання, чесно кажучи, було завелике для нього самого. Колись це були дві мансарди, потім його батько купив увесь багатоповерховий будинок і, об’єднавши їх у таке собі помешкання гаусмайстра, запропонував Адріанові там мешкати. Але не на правах наглядача за домом, такий наглядач уже був.

Три картонні коробки зі «справою Катаріни» стояли на столі у вітальні. У понеділок треба буде віддати її на сканування, щоб мати в електронному вигляді. Однак гортати старі аркуші — це щось зовсім інше. Йому подобався дотик до живого паперу.

Він сів, виклавши ноги на стіл, і потягнувся по верхню теку. Видно, що Вістінґ попрацював з матеріалами. Тут і там стирчали кольорові наліпки з ключовими словами. Деякі місця в документах були підкреслені або відмічені рисками на полях.

У першій чорній теці підшито поліційні документи. Переважно інформація про проведені слідчі дії, які так і не дали результатів: звіти про пошуки на суходолі й під водою, про опитування потенційних свідків, про перевірку громадських транспортних засобів та списків пасажирів, які виїжджали за межі країни. До деяких звітів причеплено фотографії. Це може ускладнити сканування. В одному рапорті йшлося про букет троянд на комоді в коридорі й додавалося фото зів’ялих квітів. Стебла без обгорткового паперу, ніби букет збиралися поставити у вазу, але не встигли. Судячи з рапорту, у букеті було чотирнадцять троянд сорту «Акапелла», які імпортували з Нідерландів і продавали в шести крамницях міста по сім штук в кожному букеті. Букет в домі Катаріни був, вочевидь, подвійний. Слідчим не пощастило з’ясувати, де продали ці квіти, і, відповідно, хто їх купив.

Дощ тарабанив по даховому вікні. Стіллер задер голову й визирнув надвір. Цікаво, Катаріні хтось подарував квіти чи вона купила їх собі сама? Хотіла залишити їх собі чи комусь віддарувати? Жінки часто купують собі квіти, але троянди — лише зрідка. До того ж, букет зовсім не в’язався з валізою на ліжку, спакованій начеб на довгу відсутність.